GÜNEŞLİ BARSELONA'YI ARŞINLAMAYA DEVAM

18.02.2015

Hava güzel, güneşli. Biz güneşi görünce ne yaparız? Sandviçlerimizi yapıp sokağa çıkarız :) Deniz kenarına gideceğiz, Barceloneta ve Port Olimpic'teyiz bugün.


Güneş gözümüzün içine girmeyeydi pozumuz daha güzel olabilirdi

Port Olimpic, 1992 Olimpiyat Oyunları için kentte yapılan en çarpıcı yenileme deniz kıyısındaki sanayi bölgesinin yıkılarak buranın 4 km boyunca uzanan sahil yolu ve kumsallarla yeniden düzenlenmesidir. Böylece Barselona bir tatil beldesine benzemiştir. Deniz kıyısında 44 katlı ikiz gökdelenler bulunur. Ülkenin en yüksek gökdelenleri arasında yer alan binaların biri Arts Hotel diğeri de Maphre Sigorta'nın Genel Müdürlüğü'dür. (Kaynak: İspanya Gezi Rehberi-Dost Yayınları)




Uçta görülen bina, W Hotel


Yukarda bahsettiğim ikiz gökdelenler



Barceloneta ise kent merkezinin yakınında, denize uzanan bir burundaki balıkçı köyüdür. Balık restoranları ve kıyıdaki kafeleriyle ünlüdür. Barceloneta, 1753 yılında La Ciutadella kalesinin yapımı nedeniyle evsiz kalanlar için inşa edildi. O zamandan beri buraya çoğunlukla balıkçılar ve işçiler yerleşmiştir. (Kaynak: İspanya Gezi Rehberi-Dost Yayınları)

La Rambla'yı 2 km lik bir cadde olarak düşünürseniz, caddenin bir başı Katalan Meydanı, diğer başı ise Kristof Kolomb Anıtı'dır (Monument a Colom). Anıtın tepesindeki Kolomb'un eliyle işaret ettiği yer denizdir ve yukarıda bahsettiğim kısmı gösterir. Deniz kenarında Kolomb Anıtı'nı gördüğünüz yerden yukarı devam ederseniz La Rambla boyunca yürüyerek Katalan Meydanı'na çıkabilirsiniz.


Monument a Colom

Bu anıt ile ilgili biraz masallar anlatmak isterim size, sevdiğim bir rehber arkadaşımın kitabından alıntı yaparak;

Bundan yıllar önce İspanya'nın Endülüs Bölgesi Cordoba'ya Cenovalı bir denizci gelir. İtalyan bilim adamı Toscanelli'nin gözlemlerine dayanan bir öneri ile bağlantılı bir proje sunar; sürekli batıya giderek doğunun gizemini ve zenginliklerini bulmak! Bunun için çok özel istekleri vardır. Okyanus amirali ünvanı, ele geçireceği toprakların yönetiminde söz sahibi olmak, geniş yetkiler ve ele geçirilen ganimetin %10'unu kendi hesabına aktarmak. O sıralar Reconquista (İber Yarımadası'nın Araplar'dan geri alınması) için hazırlık yapan Kraliçe Isabel Katolik, projeye ilgi gösterse de sonradan tarihin akışını değiştirecek ve dünyaya damgasını vuracak kişiyi yani Kristof Kolomb'u bir süre daha beklemesi için ikna eder. 2 Ocak 1942'de Araplar'ın elinde kalan son kale Granada şehrinin düşmesi ile Reconquista gerçekleşir. Aynı yılın ağustos ayında Kolomb 3 gemisiyle (Santa Maria del Mar, Pinta, Nina) Palas Limanı'ndan belki de dünyanın kaderini değiştireceğini bilmeden yola koyulur. Kolomb ve adamları 12 Ekim günü Bahama Adaları'ndan Guanahaniya'ya çıkarlar. Kolomb, özel izniyle çıktığı Kraliçe Isabel'in krallığının bayrağını yani Kastilya bayrağını yere dikerek, "İsa adına bu topraklara el koyuyorum." der. Bu bayrak günümüzde Sevilla Katedrali'nde sergilenmektedir. Kolomb ele geçirdiği bu yere San Salvador adını verir. O günden sonra 12 Ekim günü İspanya'da milli bayram olarak kutlanır. Ne var ki Kolomb'un sonu hüzünlü biter ve Valladolid'de yoksulluk içinde hayatını kaybeder. (Kaynak: Barselona Gezi Rehberi-Mehmet Ali Oğuz)

Bu akşam yemeği evde yemek istedik. Bu arada merak ediyorsanız söyleyeyim, ev sahiplerimizle aramız gayet iyi :) Dil yetersiz kaldığında gönül gözüyle anlaşıp geçinip gidiyoruz.

Yemekten sonra, eve yakın olan tarihi bir bara gittik. İçkileri güzel, ortam keyifli. 100 yılı aşkındır anı aile tarafından işletiliyor. Deneyin...

Yorumlar

Popüler Yayınlar